[WK06] Opluchting dat Oranje wint met Sneijder op het veld

Addthis

De eerste punten zijn binnen. Johan Cruijff was tevreden, maar hoe zit het met analist Peter van de Rijt? Hij voorspelde afgelopen dinsdag nog in zijn wekelijkse column [Tijd voor Van de Rijt], dat Oranje er snel uit zou liggen als Wesley Sneijder het WK niet mee zou maken. Maar de kleine middenvelder van Ajax deed wel mee en Nederland versloeg de twee Balkanlanden met 1-0. Van de Rijt geeft na afloop van iedere WK-wedstrijd van Oranje de spelers zijn punten…

“Wat een zucht van opluchting bij de miljoenen fans, de bondscoach, zijn staf en de spelers van het Nederlands Elftal. De eerste drie punten na de overwinning op Servië & Montenegro komen als het broodnodige water in deze oh zo warme dagen.

Na het zien zaterdagavond van Argentinië en Ivoorkust, kon de conclusie slechts zijn dat dit geweldig sterke tegenstanders zijn, die de betiteling van de pool des doods volstrekt legitimeren.

Nederland begon in de juiste opstelling nu Van der Vaart nog niet helemaal wedstrijdfit bleek te zijn. De homogeniteit - basis van ieder succes - zag je afstralen bij het spelen van het Wilhelmus, waar zelfs inmiddels een aantal spelers de tekst van schijnen te kennen.

Marco van Basten heeft op superieure wijze de ploeg naar zijn hand gezet. Iedere speler voert zijn taken uit en speelt niet, zoals in het verleden jongens als Seedorf, louter en alleen voor hun grote ego, maar geheel in dienst van het team. Juist op deze basis heeft de bondscoach ze geselecteerd en soms zelfs kwaliteit aan opgeofferd ten bate van het teambelang. En hij liet vandaag ook zien dat geen naam, hoe groot ook, de zekerheid heeft niet gewisseld te worden als hij onvoldoende presteert. Van Nistelrooij onderging dit gelaten na een zeer teleurstellend optreden.


Na iedere wedstrijd van het Nederlands Elftal zal ik de spelers kort, maar krachtig op hun individuele inzet beoordelen. Hieronder het resultaat van de wedstrijd van Oranje tegen Servië & Montenegro:

Edwin van der Sar was minder dan wij van hem gewend zijn, struikelde, liet ballen los en kreeg kramp: 6,5.

Johnny Heitinga kwam als laatste bij de ploeg, als laatste in de basis en is van huis uit geen echte rechtsback, maar deed zijn werk naar behoren: 7.

Joris Mathijsen had het erg moeilijk, maakte ook geen echt solide indruk. Hij was een beetje week en soft in de duels. Was zo bleek lopende de wedstrijd niet helemaal fit: 6.

André Ooijer is defensief sterk en tracht altijd door te schuiven als daar gelegenheid voor is. Maakt een solide indruk: 8.

Giovanni van Bronkhorst is een zekere waarde in deze ploeg. Speelt nooit een negen, maar ook nooit een vijf. Heeft een verzorgde opbouw: 7.

Mark van Bommel was duidelijk niet in goede doen. Hij speelde risicoloos en lijkt mij ook niet echt volledig fit: 6.

Philip Cocu, wereldvoetballer, de strateeg van oranje. Rustig met overzicht, stuurt de ploeg en heeft amper afval met zijn passes. Zonder hem is Nederland stuurloos: 8,5.

Wesley Sneijder heeft zich de longen uit het lijf gelopen. Hij was niet echt gelukkig met zijn laatste pass, maar haalde op grond van zijn inzicht een ruime voldoende: 7.

Robin van Persie was onopvallend in aanvallend opzicht op de pass waar het doelpunt van Robben uit voortkwam na. Hij is zeker van belang want de tegenstanders zullen bang van zijn en blijven. Verdedigde een aantal keren goed mee: 6.

Ruud van Nistelrooij was de grote teleurstelling. Hij speelde statisch, had geen balcontrole en kwam overal te laat bij. Komt dit nog goed? 3.

Arjan Robben speelde geweldig. Niet alleen zijn goal was een schoonheid van overzicht en beheersing, maar hij was constant gevaarlijk in zijn duels en een paar prachtige schoten: 9.

Dirk Kuijt viel prima in en zorgde ervoor dat ook Van Persie weer een bal kreeg. Was ook heel attent in een verdedigende actie: 7.

Landzaat en Boulahrouz hebben te weinig kunnen laten zien om een afgerond oordeel over te hebben. Hun beoordeling houdt u van me tegoed.

De kop is er af. De eerste winst is binnen, eindelijk, want we hebben geen beste staat van dienst opgebouwd in openingswedstrijden, maar Nederland doet dus mee en kan zich vrijdag al plaatsen door te winnen van de oersterke ploeg van Ivoorkust.

Veel plezier met alle wedstrijden en vooral vrijdag 18.00 bij Nederland tegen Ivoorkunst.”

Peter van de Rijt
Wilt u reageren? Mailt u mij dan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


 

Als trainer (Blauw Wit, Tob, KVV, 19 jaar Sc Buitenveldert) en technisch directeur/vice-voorzitter van FC Volendam heeft Peter van de Rijt (10 april 1952) een uitgesproken mening over voetbal opgebouwd. Zijn scherpe en nietsontziende analyses liet hij tot eind jaren ’90 tien jaar lang horen in een column bij Radio Noord-Holland. In 2004 werd hij door AT5 gevraagd een elftal samen te stellen uit de beste amateurs van Amsterdam om tegen het eerste van Ajax te voetballen. Nu is hij bij Highlow Communications terug om zijn kritische kijk op volkssport nummer één met de wereld te delen…

Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

Antispam Nieuwe afbeelding Hoofdletter gevoelig

 

Aanvullende informatie