Zo begin je met paardrijden

Bij sport denk je misschien niet direct aan paardensport. Toch is paardrijden een veelzijdige en intensieve sport waar je fit van wordt. Veel mensen denken dat het paard al het werk doet, maar dat is zeker niet waar. Wanneer je paardrijdt gebruik je bijna alle spieren in je lichaam. Als je ooit op een paard hebt gezeten en in draf of galop hebt gereden, weet je hoeveel kracht je alleen al in je beenspieren moet hebben. Wil je beginnen met paardrijden, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of vraag je je af wat je nodig hebt? Lees dan snel verder.

Wat je nodig hebt

Als je nog nooit hebt paardgereden, begin je natuurlijk met lessen bij een manege. Hier kunnen ze je goed leren paardrijden, maar op een manege zijn ook alle spullen die je nodig hebt aanwezig. Denk aan zadels, teugels, bitten en dekjes. Zelf hoef je alleen rijkleding mee te nemen, zoals een paardrijbroek, een cap en geschikte laarzen. Soms zijn er ook caps die je kunt lenen op je manege. Kies wel altijd voor een cap die je goed past, omdat je cap je hoofd goed moet beschermen bij een val. Een medewerker van de manege kan je helpen bij het uitzoeken en passen van een cap.

Je paard gezond houden

Heb je al enige ervaring en beschik je over een eigen (verzorg)paard? Dan is het natuurlijk heel belangrijk dat je je paard gezond houdt. Je geeft je paard het juiste voer, rijdt voldoende en je zorgt voor een schone stal. Ook als je paard last heeft van kwalen, moet je er op tijd bij zijn. Als je twijfelt over de gezondheid van je paard haal je er het liefst zo snel mogelijk een veearts bij, zeker wanneer je vermoedt dat je paard bijvoorbeeld koliek heeft. Een veearts kan ook rotstraal behandelen of supplementen aanraden, zoals biotine paard. Dat versterkt de botten en kan aandoeningen aan de hoeven helpen voorkomen.

Beginnen met paardrijden

Wie wil beginnen met paardrijden kan het beste contact opnemen met een manege. Ook als je al wat ouder bent, is het vaak gewoon mogelijk om te starten met paardrijden. De manege kan je indelen bij een les voor beginners. De kans is groot dat je dan terechtkomt bij jonge leerlingen, maar laat je daardoor niet tegenhouden. Ook op latere leeftijd is het heel goed mogelijk te leren paardrijden. Droom je altijd al van een buitenrit op een prachtig paard? Schrijf je dan gewoon eens in voor een les bij een manege bij jou in de buurt en start binnenkort met jouw nieuwe sport! 

Geef een reactie