Een counterballetje kan raar rollen...

Addthis

De teloorgang van het Nederlands Elftal is ingezet bij die koekenbakker van een Bert van Marwijk. Hij liet in 2010 en 2012 Nederland al geheel op z'n PSV`s zo saai mogelijk voetballen. Ik geloof dat hij gisteren in Huiskamer Brasil zei dat ander voetbal niet meer mogelijk is. Helaas dan, zeg ik daar achteraan. We hebben gewoon geen goede voetballers meer voor beter spel.Toen Louis van Gaal na het tijdperk Van Marwijk als bondscoach aantrad en Oranje ging 'vernieuwen', had ik niet verwacht dat hij daarin zou slagen met het zooitje slappe hap waar hij zijn keuze uit moest maken. Neem de achterhoede: bijna volledig bestaand uit Feyenoord-spelers. Niet dat ik iets tegen Feyenoord heb, maar dat is natuurlijk alleszeggend, dat je je achterhoede niet meer uit verschillende clubspelers kunt opbouwen, maar slechts bij één club moet halen. Dan is er geen keuze en dan moet je het doen met spelers, die in de jaren '70 nog niet de kicksen van de gouden generatie hadden mogen schoon schrobben. Zelfs poetsen zou teveel eer zijn geweest. En die spelers moeten nu het spel bepalen.

Natuurlijk zijn Arjen Robben en Robin van Persie van ongekende wereldklasse, die ook nog eens mooi kunnen voetballen. En toont Wesley Sneijder nog altijd van grote waarde te zijn. Maar als je in een elftal een hakker nodig hebt als Nigel de Jong, dan kun je geen mooi voetbal laten zien. Dan moet je je helaas baseren op afbraakvoetbal. Of nee, zoals het nu heet, reactievoetbal. Getver. Het is gewoon ouderwets counteren. Verdedigen, tikkie breed, tikkie terug, stil blijven staan, tikkie breed, niet bewegen, tikkie terug en opeens een lange bal naar voren, liefst via Daley Blind, richting Robben, die op snelheid iedereen voorbij gaat en zich opeens in scoringspositie bevindt. De ene keer lukt het om de bal er dan in te tikken en een andere keer niet. Dat is het spelbeeld van Oranje. 

Van Gaal heeft het aan het begin van zijn campagne dit voorjaar al gezegd. Ik heb geen ander materiaal, hier moet ik het mee doen. De man van de Hollandse School. De man van het attractieve spel. Ik denk dat hij zich elke nacht weer in slaap huilt om zoveel ellende. Om midden in de nacht schreeuwend wakker te worden: "ik was al de beste van Amsterdam, van Alkmaar en van Nederland, ik ben ook de beste van de hele wereld." En hij kick trapt de lakens van zijn bed en weet, dat hij het straks ook nog wel eens zou kunnen worden, want met een gemankeerd, zwak elftal weet je het maar nooit, een counterballetje kan raar rollen.

Hup Holland Hup...

Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

Antispam Nieuwe afbeelding Hoofdletter gevoelig

 

Aanvullende informatie