[Oranje 0506] Pech? EK of WK; Klaas Jan Huntelaar scoort toch wel

Addthis

Pech voor Klaas Jan dat hij uit de WK-selectie is verwijderd. Bondscoach Van Basten stuurde de teleurgestelde Huntelaar naar Portugal “om ons ongelijk te bewijzen.” Pech?


Klaas Huntelaar (foto: Tamara Baart)

Hoe is het mogelijk dat je de nationale topscorer niet meeneemt naar het WK? Het is een vraag die bijna iedere Nederlanders sinds zondag bezighoudt. Moederdag was opeens voorbij, het was Marco van Bastendag geworden, of Klaas-Jan Huntelaardag. Het is maar vanuit welk standpunt je het bekijkt. Van Basten heeft zich in bijna twee jaar bewezen als een eigenzinnige bondscoach. Hij riep iedere oefen- en kwalificatiewedstrijd weer andere, nieuwe spelers op. Hij wilde iedereen een kans geven. Op deze manier ook bouwde hij gestaag aan zijn favoriete selectie. Hiermee kwalificeerde hij Nederland voor het WK, dat volgende maand van start gaat.


Bondscoach Marco van Basten (foto: Tamara Baart)

Het wekt verwondering en verbazing dat Van Basten Huntelaar thuislaat. 50 Doelpunten scoorde de jonge spits. Doeltreffend en accuraat op de juiste momenten sleepte hij Ajax door een slecht seizoen. De Amsterdamse club sloot dankzij de wonderspits af met de KNVB-beker en de play-offs overwinning. Zo iemand laat je niet thuis. Die neem je mee. Volgens Van Basten opereerde Huntelaar te weinig buiten de 16. Hij voldeed vlak voor het doel, maar moest nog leren mee te voetballen ten dienste van het team. Alsof 50 doelpunten niet ten dienste van het team gescoord zijn. Alsof iemand anders ze er in zou hebben geknald. Neem de omhaal tegen Roda JC in de laatste seconden nog maar eens in gedachten of de intikker tegen PSV in de laatste minuut. Of het doelpunt tegen Vitesse. Een killer, een dodelijk instinct voor de treffer. Hij had dat zo graag in Duitsland willen laten zien. Het is hem niet vergeven.


Klaas Huntelaar (foto: Tamara Baart)

Een ‘aardige jongen’, noemde Van Basten Huntelaar zondagmiddag. Een aardige jongen! Klaas Jan zal zondagmiddag iets minder aardig zijn geweest. Zoals hij ook in het veld laat zien met een elleboog hier en daar, een zetje, geduw en getrek of pootje hakend. Hij staat zijn mannetje en laat zich gelden. Klaas Jan ziet er aardig uit, misschien, maar is een killer die over lijken gaat als het gaat om zijn doel: scoren.


Klaas Huntelaar in Jong Oranje (foto: Tamara Baart)

Aan de andere kant is Foppe de Haan verheugd. De bondscoach van Jong Oranje kreeg zijn topscorer (14 goals in 16 duels) in de schoot geworpen. Klaas Jan Huntelaar gaat nu mee naar Portugal, want daar begint op 23 mei het EK onder 23. Het verbaast velen dat Marco Huntelaar niet goed genoeg vindt. De bondscoach wilde maar drie centrumspitsen meenemen en koos voor de veelzijdigheid van Dirk Kuyt, de ervaren Ruud van Nistelrooij en breekijzer Jan Vennegoor of Hesselink. Van Basten erkende dat Klaas Jan “een goed seizoen had, maar de pech dat wij de technische staf vormen.”


Jong Oranje trainer Foppe de Haan (foto: Tamara Baart)

Pech? Dat lijkt me een groots understatement en zal pas echt blijken als het WK van start gaat. Of Oranje dan wel voldoende scoort met Van Nistelrooij, Kuyt of Vennegoor of Hesselink. Van Basten is uiteraard overtuigd van zijn gelijk: “het komt allemaal echt wel in orde.” Huntelaar, voegde Van Basten toe, “mag het ongelijk van de technische staf bewijzen in Portugal.” Wat een belachelijke stelling. Dat is nu net iets wat je Huntelaar niet hoeft te zeggen, dat doet hij sowieso wel. Of hij nu wel of niet mee mag, deze jongen scoort, wat er ook gebeurt. Alleen zal hij het nu doen op het EK en niet bij het WK. Wat een keuze! Je zult die beslissing maar op je geweten hebben. Misschien geen wereldkampioen worden, omdat je je topspits thuisliet. Pech!


Tekst: Jacques Happe
Fotografie: Tamara BaartBondscoach Marco van Basten geeft Huntelaar zijn spelerstrofee (foto: Tamara Baart)

Addthis

Commentaar formulier verbergen Commentaar formulier verbergen

Smileys

:confused: :cool: :cry: :laugh: :lol: :normal: :blush: :rolleyes: :sad: :shocked: :sick: :sleeping: :smile: :surprised: :tongue: :unsure: :whistle: :wink: 

  1000 tekens over

Antispam Nieuwe afbeelding Hoofdletter gevoelig

 

Aanvullende informatie